Passa al contingut principal

El camí cap al benestar emocional (II)

"L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives."  https://benestaremocional.blogspot.com.es/2012/05/les-fortaleses-personals.html

"Seligman proposa crear la pròpia felicitat a base d’exercicis que persegueixin millorar la presència en la pròpia vida dels elements del benestar. Un dels exemples eren els actes de bondat o d’agraïment, gràcies als quals incrementaríem les relacions positives."  https://benestaremocional.blogspot.com.es/2012/04/el-benestar-emocional-de-seligman.html





Font: Google



Com vèiem en l’entrada anterior, podem reconduir l’efecte que tenen els trets de personalitat sobre el nostre benestar emocional. Els autors que citàvem mantenien que el fet que no ens toqués ésser massa sociables o extravertits o que la nostra estabilitat emocional fos d’entrada més aviat incerta NO ens conduïa a una vida difícil en el sentit emocional. Seguíem tenint opcions d’arribar al benestar emocional.

Una de les opcions consistia en treballar en els nostres Projectes Personals, en agafar les regnes de la nostra vida i conduir-la a través d’activitats amb sentit (aquesta és l’opció defensada per Brian Little i que presentàvem en l’entrada anterior). L’altra és intentar descomposar els grans trets de personalitat en altres de més petits que ens permetin incidir-hi per tal de modular-los i, així, tenir més opcions d’aconseguir tenir una vida plena, amb sentit, entrega i passió.

Aquesta segona opció és la que defensa Scott Barry Kaufman a l’article https://blogs.scientificamerican.com/beautiful-minds/which-personality-traits-are-most-predictive-of-well-being/ . Quins són els trets de personalitat que poden col·laborar en l’objectiu d’aconseguir el nostre benestar? Kaufman explica que els seus estudis semblen indicar que els més significatius a l’hora d’aconseguir-ho són:


·        Entusiasme: les persones que puntuen alt en aquesta dimensió són amistoses, sociables, expressives emocionalment i tendeixen a estar divertits en la seva vida. L’entusiasme prediu la satisfacció vital, la presència d’emocions positives, menys emocions negatives, domini del seu entorn, creixement personal, relacions positives, autoacceptació, sentit de propòsit, implicació, sentit i assoliment d’objectius.
·        Baixa evitació: les altes puntuacions en evitació estan presents en persones que perden el coratge fàcilment i que es senten sobrepassades ràpidament. A més, tendeixen a ruminar. Com a resultat, són més susceptibles a patir ansietat i depressió. Les persones que puntuen baix en evitació, per la seva banda, tenen un nivell de satisfacció vital més alt, més emocions positives i menys emocions negatives. També són més autònomes, presenten un major domini de l’entorn, un major creixement personal, relacions positives, autoacceptació, sentit i propòsit i major assoliment d’objectius.
·        Laboriositat: les persones laborioses estan centrades en aconseguir objectius, són disciplinades, eficients, centrades i competents. La laboriositat està altament correlacionada amb el “grit”, és a dir, amb la passió i la perseverança cap a metes a llarg termini. La laboriositat correlació amb la satisfacció vital, les emocions positives, menys emocions negatives i més autonomia, domini de l’entorn, creixement personal, relacions positives, autoacceptació, sentit i propòsit, implicació i assoliment d’objectius.
·        Compassió: Les persones compassives són sensibles a les emocions dels altres i es preocupen pel seu benestar. La compassió es correlaciona amb una major presència d’emocions positives, més domini de l’entorn, creiexement personal, relacions positives, autoacceptació, sentit i propòsit vitals, implicació i assoliment d’objectius.
·        Curiositat intel·lectual: les persones que puntuen alt en curiositat intel·lectual estan obertes a les noves idees, frueixen del pensament profund i complex i tendeixen a reflexionar sobre les seves experiències. La curiositat intel·lectual prediu la presència d’autonomia, domini de l’entorn, creixement personal, autoacceptació, propòsit i assoliment d’objectius. No està correlacionada amb les altres variables més emocionals.


Kaufman, a més, assenyala dos candidats més per tal de treballar el benestar emocional, encara que aquests dos últims no tenen la potència de les altres cinc dimensions comentades i, per tant, el seu efecte final és més limitat. Estem parlant de:

·        Assertivitat: Les persones amb una alta assertivitat són dominants socialment i estan motivades per tal d’assolir un estatus social alt i posicions de lideratge, per tant tendeixen a ser provocatives. L’assertivitat correlaciona amb l’autonomia personal (independència i capacitat per a resistir pressions socials), però també està relacionades amb una major presència d’emocions negatives. El fet que l’autonomia suposi una menor conformitat i una major lluita per les pròpies conviccions, pot fer-nos sentir menys feliços de manera puntual. Tanmateix, tal i com hem comentat altres vegades, aquesta negativitat no té perquè penalitzar el nostre benestar emocional, ja que, encara que ens faci sentir malament, ens fa sentir, també, que ho fem per mantenir els nostres principis (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com.es/2014/10/les-diferencies-entre-una-vida-amb.html  i la seva discussió entre la felicitat hedònica i al eudaimònica).
·        Obertura creativa: Les persones que puntuen alt en aquesta dimensió necessiten una sortida creativa i aprecien la bellesa, la imaginació, el somnia desperts, la fantasia i els sentiments. Els efectes sobre el creixement personal i la implicació de l’obertura creativa són independents de la curiositat intel·lectual. Encara que la curiositat intel·lectual sembla correlacionar més amb el benestar, l’obertura creativa és un camí cap a dos elements molt importants del benestar: el creixement personal i la implicació o compromís.

Així, com dèiem en l’altra entrada, independentment dels teus trets de personalitat, pots arribar al benestar emocional. Tant per la via dels Projectes Personals dibuixada per Brian Little com per la que ens mostra Kaufman, queda clar que hi ha múltiples camins cap al benestar emocional. No ens hem de deixar vèncer pel fatalisme de pensar que la nostra sort està gravada en pedra. Les dimensions de personalitat ens deixen un gran marge d’acció i podem jugar-hi potenciant determinades formes d’acció.

Bona reflexió!



PS. Entrem en acció! Mireu atentament en quin perfil esteu, en quines dimensions puntueu alt i potencieu aquelles activitats que poden fer que floreixin. Heu de dedicar més temps a la curiositat intel·lectual? O podeu fer alguna cosa que us obri més a la conducta creativa?  Teniu una sensibilitat especial que pot fer créixer la dimensió de la compassió (meditant, fent alguna cosa pels altres, fent petits favors...)? Necessiteu controlar la vostra tendència a evitar les coses que considereu preocupants? Heu de potenciar la laboriositat per la via de practicar una mentalitat de creixement i creure que “encara” no heu aconseguit el vostre potencial màxim? Necessiteu més entusiasme en la vostra vida? Necessiteu moure’s i fer activitats amb persones més positives?

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Pere, avui fa 6 anys...

“Si la mort és una pregunta, nosaltres mirem de respondre-la pensant en la teva com a indicació de que hem d’acceptar el que ve, hem de fer el millor pels altres i hem d’intentar aprendre del que ens va passant. I, també, com ens recorda Maria Konnikova en el que ella anomena “El gran farol”, hem de fer com si, al final, tinguéssim prou força per fer-ho bé, el millor possible.” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/07/estimat-pere-avui-fa-5-anys.html “Tal dia com avui, dos dies abans de morir, els de pal·liatius van dir-te que la vida s'escolava del teu cos de manera definitiva... I vas enfonsar-te unes hores per tornar a renéixer amb més força per tal de poder despedir-te de tothom, de dir les darreres paraules, de tancar la teva història i la que havies compartit amb nosaltres... Vas donar les gràcies i vas dir que estaves molt content de la família, de cada un de nosaltres...” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/07/estimat-pere-ara-fa-3-anys.html “En Pere,