Passa al contingut principal

No li diguis tot anirà bé…

Les persones amb agilitat emocional “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades”

"Tot el que tenim ho podem perdre: la salut, la feina, les relacions,..A vegades, fins i tot, ens podem trobar amb crisis que ens marquen la pèrdua d’alguna cosa més intangible: els nostres somnis. Els humans no podem evitar construir relats que, per la seva banda, ens permeten anticipar el que passarà i tenir una certa sensació de control sobre el que ens va passant. Les pèrdues dinamiten la lògica del nostre relat; ens empenyen a trobar una adaptació, una altra visió de la nostra pròpia història" https://benestaremocional.blogspot.com.es/2012/10/els-reptes-que-ens-plantegen-les-perdues.html

"Un dol és una bomba. I les seves ones expansives. I la constatació de la destrucció després de l’impacte. I la por a no ser capaç de seguir, de reconstruir. I la decepció generada per tota aquella gent que espera que, en unes poques setmanes, tornis a la normalitat, un poc més trista, però una altra vegada tu mateixa. I la solitud dels moments de desesperació. I els moments de ràbia per la pròpia impotència. I la profunditat de la pena generada per la pena dels que estimem." 




Font:Google


Quan el món que coneixes s’enfonsa esperes que la gent que t’estima t’acompanyi, ni que sigui per un moment, a passejar pel cràter de la teva desgràcia. Però ben aviat aprens que això no serà sempre possible. Encara que, al final del camí a travessar, et sentiràs molt agraïda per l’acolliment de moltes persones i aquest sentiment serà el que prevaldrà sobre tots els altres, en moltes ocasions et sentiràs poc entesa, fins i tot, molt sola.

Al contrari de les persones que et miren als ulls i et deixen espai per l’expressió dels teus sentiments, n’hi ha que comencen a evitar-te un poc, com si la teva desgràcia fos contagiosa, com si amb el teu dolor rompessis alguna harmonia que les fa difícil saber el que t’han de dir, el que han de fer. A vegades, inclús, et comuniquen que pateixen molt perquè no saben que dir-te, perquè tu sembla que tens la teva manera pròpia de dolor i no saben com acollir-lo.

Hi ha persones que fan com si el malestar fos simplement un tràmit, alguna cosa que s’han de treure del damunt per a poder seguir amb les converses de sempre, amb la vida de sempre, amb les relacions de sempre. I, després, hi ha un tercer grup que després de dir-te que entenen el teu dolor, s’apressen a dir-te que “tot anirà bé”.

Però, realment, el teu dolor no desapareix fàcilment (es va transformant, mutant, diversificant) i les persones que l’intenten obviar, o pensen que la seva manera d’afrontar-lo és la bona, acaben per desdibuixar-se de la teva vida; les persones que hi passen per sobre, segueixen en un món que, per tu, ja no existeix, ja no és com abans; i, finalment, les persones que volen donar-te un consol “optimista” acaben per no cridar-te tant perquè consideren que estàs un poc “estranya” o, simplement, no “troben el moment”.

L’acceptació és la primera via cap al canvi. El dol és un procés que es caracteritza pel canvi, per la capacitat de viure plenament el que ha passat, integrar-ho a la teva vida i reconstruir una nova visió que inclogui les noves condicions que marcaran el teu dia a dia. Amb moltes de les reestructuracions necessàries en el procés de dol també ens pot passar que la nostra vida relacional hagi de canviar.

I, en aquest procés, s’afegeix més dolor per la pèrdua de persones que crèiem que formaven part de la nostra xarxa íntima. Però la vida, amb el cop que ens ha donat, ens ha fet entendre que aquestes persones no saben donar l’espai necessari per a poder parlar dels nostres sentiments, per a poder transformar un oceà de dolor en experiències finites de tristesa, estupefacció, ràbia i enyor.

En un article recent (vegeu http://thepsychologist.bps.org.uk/volume-30/february-2017/downsides-positivity ), l’autora explicava que la gent positiva tenen tendència a no deixar espai a la persona que pateix per tal de precipitar-se a fer-los veure que “tot anirà bé”. En els estudis, sembla quedar clar que les persones hedonistes (centrades en experimentar, bàsicament, emocions positives) mostren problemes (no connectant amb els sentiments negatius) a l’hora de relacionar-se amb altres persones que estan passant per moments difícils a la seva vida i, per tant, experimentant moltes emocions negatives. El problema encara s’agreuja més pel fet que aquestes persones positives estan convençudes que són molt bones a l’hora entendre els sentiments dels altres. Per tant, no entenen el perquè de les reaccions dels altres als seus intents “d’ajudar”.

Acceptar el propi dolor és difícil. Deixar de lluitar contra ell és complicat. Estem cablejats per evitar el patiment i per cercar les gratificacions. A més, la nostra cultura no sembla entendre que necessitem un temps i un espai per a poder processar el nostre dol. Hem de posar en marxa tota la nostra autoconsciència i la nostra autocompassió per a poder obrir-nos a la geografia del nostre dolor. Si per a nosaltres, els implicats, és tan complicat com no ho ha de ser per les altres persones, pels amics, pels familiars?

Estem preparats per a deixar espai a la possibilitat de seguir amb la nostra vida? Per seguir o canviar la relació amb una amistat? Així, no queda més remei que obrir-nos a tot el que passa, acceptar-ho i actuar en funció del que són els nostres valors.


Bona reflexió!

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Pere, avui fa 6 anys...

“Si la mort és una pregunta, nosaltres mirem de respondre-la pensant en la teva com a indicació de que hem d’acceptar el que ve, hem de fer el millor pels altres i hem d’intentar aprendre del que ens va passant. I, també, com ens recorda Maria Konnikova en el que ella anomena “El gran farol”, hem de fer com si, al final, tinguéssim prou força per fer-ho bé, el millor possible.” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/07/estimat-pere-avui-fa-5-anys.html “Tal dia com avui, dos dies abans de morir, els de pal·liatius van dir-te que la vida s'escolava del teu cos de manera definitiva... I vas enfonsar-te unes hores per tornar a renéixer amb més força per tal de poder despedir-te de tothom, de dir les darreres paraules, de tancar la teva història i la que havies compartit amb nosaltres... Vas donar les gràcies i vas dir que estaves molt content de la família, de cada un de nosaltres...” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/07/estimat-pere-ara-fa-3-anys.html “En Pere,