Passa al contingut principal

Decidir, dissenyar, fer la nostra felicitat



Està en la naturalesa humana el fet de dedicar massa temps a pensar en la gent que ens ha fet mal quan hauríem de prestar un poc més d’atenció al dany que ens fem a nosaltres mateixos. Si creus que un amic teu s’ha portat malament amb tu, millor que facis una pausa i et demanis per què li has permès això. De fet, abans que res, tal vegada seria millor plantejar si realment s’ha portat malament. Ningú és perfecte, i per tal de ser feliç en una relació, pots o bé acceptar a l’altra persona, amb tots els seus defectes, o bé deixar-la. Vius amb tu mateix per sempre, el que significa que has d’acceptar-te amb totes les teves imperfeccions i la teva capacitat per a canviar”Paul Dolan “Diseña tu felicidad”



Font: google

El sistema de Paul Dolan per tal de canviar i ser més feliços es basa en tenir en compte tres elements: decidir, dissenyar i fer. Per tal de decidir, hem de ser conscients de l’efecte que tenen les coses que fem sobre el nostre plaer i sobre la nostra sensació de significat. Hem de tenir en compte que les coses ens afecten de manera quotidiana i que l’atenció i el temps que dediquem al que fem defineix la nostra felicitat. Per tant, es tracta de decidir l’atenció i el temps que volem dedicar a les activitats diàries. Una guia per tal de veure com reaccionem les persones al que considerem important seria la de l’entrada sobre el que ens fa feliços (vegeu http://benestaremocional.blogspot.com.es/2015/12/les-coses-que-ens-fan-felicos.html).

Qualsevol canvi en el que fem, l’hem de valorar en funció de l’impacte que tindrà sobre el dia a dia. Dolan explica: no demanis “m’he de casar?”, sinó “què suposarà pel meu temps i la meva vida quotidiana el fet d’estar casada?” Aquesta manera de pensar ajudarà a prendre decisions de manera més adequada als nostres objectius: el benestar. I, en moltes ocasions, les persones que ens estimen són més conscients del que ens dóna plaer i sentit que nosaltres mateixos. En moltes ocasions, el fet d’escoltar-les, pot fer que deixem de banda coses que ens estan amargant la vida mentre seguim fent cas a la idea de que algun dia tot millorarà: una feina que ens té amargats però a la que no volem renunciar per seguretat o per prestigi o una relació de la qual ens queixem tot el temps, però creiem que un dia “canviarà”, per exemple.

El canvi, diu Dolan, és possible si es té en compte la importància del context. Si volem canviar fent gairebé el mateix de sempre (anant als mateixos llocs, amb la mateixa gent), no funcionarà. Hem d’aprendre a posar-nos fàcil el que volem fer i posar-nos difícil el que volem deixar de fer. Això suposa canviar els contextos. Dissenyar la teva felicitat, explica Dolan, tenir en compte els processos que influeixen sobre la conducta. En el canvi hi intervenen aspectes com 1) qui el proposa (el missatger) i el prestigi que li donem, 2) els incentius (els elements que automàticament reforcen determinades conductes), 3) com afecta al nostre ego i a la nostra autoestima (hem de recordar que sempre serà més fàcil trobar una excusa que canviar una conducta), 4) el que ens emociona i 5) el que ens atreu perquè és nou o ens sembla important. Però també, Dolan enumera quatre aspectes addicionals que s’han de tenir en compte a l’hora de dissenyar un canvi cap a la felicitat: 6) el primat (indicacions inconscients que condicionen la conducta), 7) les opcions per defecte que es generen, 8) els compromisos que s’estableixen i 9) les normes d’aquells que tenen importància en la teva xarxa (vegeu també http://benestaremocional.blogspot.com.es/2013/05/la-importancia-dels-amics-dels-nostres.html).

En el primat hi trobem exemples com l’efecte dels ambientadors amb cítrics sobre la neteja: és més fàcil que ens posem a netejar un lloc amb aquest aroma. Si el que volem és ajustar la nostra activitat, l’exposició a la llum durant el dia fa més probable que estiguem més actius i reduir l’exposició a les pantalles (TV, tauletes, telèfons) millora el procés de dormir. L’exposició a la natura millora el nostre estat d’ànim i el nostre rendiment. Si vols menjar menys, compra plats més petits. Si no vols caure en la trampa de menjar més pel fet de fer exercici, tria un gimnàs que no tingui a prop un restaurant de menjar ràpid o una pastisseria.

En les opcions per defecte, s’ha de tenir en compte que ens hi enganxem fàcilment. Per exemple, no esmorzis amb el mòbil i mira les notícies per la TV. Si compres per Internet i vols controlar-te, posa una clau d’accés com “pena”, “patiment” o “tristesa” i t’ajudarà a controlar els teus impulsos. Estableix, per defecte, l’opció de quedar de manera fixa amb un amic que viu lluny. Mira de muntar activitats i, així, quedaràs amb persones amb les quals t’agrada compartir moments.

Pel que fa als compromisos, si n’estableixes dient a un amic que deixaràs de fumar, és més probable que ho facis. A més, si divideixes l’objectiu en passes petites també és més probable que ho aconsegueixis i, a més, amb la “llei dels nombres petits”, es fa més fàcil motivar-se: haver fet un 20% o que falti un 20% és més engrescador que dir-se “he fet un 80%” o “falta un 80%”. Els sistemes pels quals dones una quantitat a compte que només pots recuperar si aconsegueixes l’objectiu o retires alguns diners per a donar-te un premi també funcionen. Finalment, en cas de relacions amoroses o de feina, també s’ha de saber quan rompre un compromís per tal de minimitzar danys; Dolan aconsella que si dediquem cada vegada més temps a pensar en deixar-la convindria simplement fer-ho. En cas de no fer-ho, s’ha de renovar el compromís i començar de nou.

Les normes socials, per altra banda, tenen molta importància pel fet que som animals socials i volem ser com les persones amb les que estem i volem fer el que fan les persones que considerem com nosaltres. Absorbim i imitem les emocions de qui ens envolta, per tant, és molt important triar estar en contacte amb aquelles persones que més contribueixen a la nostra felicitat. S’ha de fer un manteniment de la xarxa d’amics per tal de millorar el plaer i el sentit en la nostra vida. Com assenyala Dolanconvé dedicar més temps a les persones a les que vols –i pots- assemblar-te (...) la felicitat i el patiment són contagiosos”.

En definitiva, per tal de canviar hàbits i ser més feliços, el que hem de fer és canviar les rutines. També podem aprofitar els canvis (de feina, d’estat civil, de casa...) per a modificar rutines, ja que ens resultarà més fàcil generar contextos nous.

Continuarà...

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Pere, avui fa 6 anys...

“Si la mort és una pregunta, nosaltres mirem de respondre-la pensant en la teva com a indicació de que hem d’acceptar el que ve, hem de fer el millor pels altres i hem d’intentar aprendre del que ens va passant. I, també, com ens recorda Maria Konnikova en el que ella anomena “El gran farol”, hem de fer com si, al final, tinguéssim prou força per fer-ho bé, el millor possible.” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/07/estimat-pere-avui-fa-5-anys.html “Tal dia com avui, dos dies abans de morir, els de pal·liatius van dir-te que la vida s'escolava del teu cos de manera definitiva... I vas enfonsar-te unes hores per tornar a renéixer amb més força per tal de poder despedir-te de tothom, de dir les darreres paraules, de tancar la teva història i la que havies compartit amb nosaltres... Vas donar les gràcies i vas dir que estaves molt content de la família, de cada un de nosaltres...” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/07/estimat-pere-ara-fa-3-anys.html “En Pere,