Passa al contingut principal

Els 7 regals de Maria Popova



Des que vaig descobrir a Maria Popova l’he estada seguint en els seus viatges setmanals a la recerca del coneixement i del sentit de l'existència. En la seva web www.brainpickings.org ens ofereix informació i reflexions que van des del camp de la neurociència fins a la poesia. Tot va començar el mes d'octubre del 2006 i en una entrada del 2013 celebrava els seus 7 anys de contribucions amb un article en el que ens oferia 7 coses que ha après sobre llegir, escriure i viure i ho subtitulava  “Reflexions sobre com mantenir un centre sòlid mentre continues evolucionant” (vegeu http://www.brainpickings.org/index.php/2013/10/23/7-lessons-from-7-years/).

Popova explica que comparteix aquestes 7 coses no pel fet que puguin aplicar-se a qualsevol vida o ofereixin una espècie de mapa existencial, sinó amb l’esperança que puguin beneficiar el nostre propi viatge vital, ens apropin més al nostre propi centre o simplement ens permetin reflexionar sobre el sentit que volem donar a la nostra vida.

  1. T’has de permetre el luxe incòmode de canviar la teva ment. Recorda el perill de construir les nostres opinions a partir d’impressions superficials basades en idees d’altres persones, sense invertir temps i reflexió en cultivar les nostres conviccions. Aquestes “opinions” constitueixen les àncores que ens permeten interpretar la realitat. Construir la nostra posició sobre una determinada qüestió pot suposar pagar el preu d’haver de canviar la nostra ment pel que fa a un tema, una ideologia o, sobretot, sobre nosaltres mateixos.
  2. No facis res només per prestigi, diners o aprovació externa. Com observa Paul Grahamel prestigi és com un iman poderós que deforma inclús les nostres creences sobre el que ens agrada. Provoca que treballem no en el que ens agrada, sinó en el que sentim que ens ha d’agradar”. Les motivacions extrínseques poden fer-nos sentir bé momentàniament, però no ens portaran a sentir-nos apassionats ni a anar-nos-en a dormir satisfets –i, de fet, ens distrauran de fer les coses que realment ens oferirien recompenses més profundes
  3. Practica la generositat. Sigues generós amb el teu temps, els teus recursos i, especialment, amb les teves paraules. És molt més fàcil esser crític que celebrar les aportacions. Recorda que hi ha un ésser humà a l’altra banda de cada intercanvi. Entendre i esser entesos és un dels grans regals de la vida i cada interacció és una oportunitat d’aconseguir-ho.
  4. Construeix moments de calma en la teva vida. Medita. Ves a passejar. Ves en bicicleta. Hi ha una llavor creativa en el fet de badar i inclús en l’avorriment. Les millors idees ens venen quan ens aturem d’intentar coaccionar les musses i deixem que els fragments de l’experiència trobin el moment per tal de combinar-se de formes noves. Sense aquest estadi essencial de processament inconscient es romp el flux del procés creatiu.És molt important dormir. A part de ser l’afrodisíac creatiu més important, el dormir també afecta cada moment de vigília, dicta el nostre ritme social i, inclús, mediatitza els nostres estats d’ànim. Tenim tendència a pensar en dormir poc com en un mèrit. Però això és una falta de respecte cap a les nostres necessitats i prioritats.
  5. Segueix el consell de Maya Angelou: quan la gent et conti qui són, creu-los. Però, quan la gent intenti dir-te qui ets, no els creguis. Tu ets l’únic custodi de la teva pròpia integritat i, per tant, les suposicions fetes per aquells que malinterpreten qui ets i què vols el que fan és revelar molt sobre ells mateixos i res sobre el que realment ets. 
  6. La presència és més difícil i més gratificant que la productivitat. La productivitat té el seu lloc, però hem d’anar en compte que no ens robi la veritable capacitat de fruir i meravellar-nos amb el que fa la vida digna de ser viscuda. Com diu Annie Dillardcom passem els nostres dies és, naturalment, com passem les nostres vides”.
  7. Recorda que qualsevol cosa que val la pena demana molt de temps per aconseguir-la. Ves en compte amb la cultura de la immediatesa. Florir duu el seu temps. En això radica la construcció del propi caràcter o destí.

Bona reflexió!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Pere, avui fa 6 anys...

“Si la mort és una pregunta, nosaltres mirem de respondre-la pensant en la teva com a indicació de que hem d’acceptar el que ve, hem de fer el millor pels altres i hem d’intentar aprendre del que ens va passant. I, també, com ens recorda Maria Konnikova en el que ella anomena “El gran farol”, hem de fer com si, al final, tinguéssim prou força per fer-ho bé, el millor possible.” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/07/estimat-pere-avui-fa-5-anys.html “Tal dia com avui, dos dies abans de morir, els de pal·liatius van dir-te que la vida s'escolava del teu cos de manera definitiva... I vas enfonsar-te unes hores per tornar a renéixer amb més força per tal de poder despedir-te de tothom, de dir les darreres paraules, de tancar la teva història i la que havies compartit amb nosaltres... Vas donar les gràcies i vas dir que estaves molt content de la família, de cada un de nosaltres...” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/07/estimat-pere-ara-fa-3-anys.html “En Pere,