Passa al contingut principal

Les aportacions del mindfulness (i III)

Segons Siegel, la pràctica de l’atenció plena, ja sigui meditació formal com altres exercicis, acaba transformant la relació que tenim amb nosaltres mateixos, reduint el patiment que generen determinades situacions vitals, gràcies a generar una nova manera d’afrontar la vida, acceptant les coses tal com són i activant accions conscients que ens permeten viure millor.

Siegel dóna molta importància a la integració neural, al fet de promoure patrons d’acció neural connectats, a partir de la diferenciació dels elements que intervenen en qualsevol interacció amb el món. Per tal de treballar aquesta integració coordinada, es defineixen 9 dominis:
 
Integració de la Consciència: es tracta d’identificar records dolorosos que s’han mantingut per la necessitat inconscient d’evitar-los. L’objectiu serà integrar-los en una visió més àmplia i més propera al significat de la vida de la persona.
 
Integració Vertical: en un procés de diferenciació/integració, es tractaria d’accedir al cos, a tots els nostres sentits, integrant en un tot que aniria des del cap fins als peus.
 
Integració Horitzontal: es tractaria de connectar diferents funcions que operen en diferents hemisferis o dintre del mateix. Un exemple el trobaríem en l’etiquetatge de les experiències, que suposa la integració de sensacions i emocions amb el món conceptual de les paraules.
 
Integració de la Memòria: en moltes ocasions, la memòria inconscient s’imposa a l’hora de respondre a una situació, sense que tinguem l’oportunitat de decidir realment. Es tractaria d’integrar la memòria en la seva forma explícita, identificant-la i, així, aconseguiríem modular la seva influència, i guanyaríem flexibilitat de resposta.
 
Integració Narrativa: es tractaria d’integrar una “història de vida”. La vinculació que tenim amb els demés es reflexa en la narrativa, en les adaptacions que hem anat fent per tal d’arribar a sentir-nos bé. Es tracta de fer explícita aquesta història, de manera que ens permeti trobar el què som i el que podem arribar a ser més enllà de la història de la nostra vida.
 
Integració d’Estats: L’objectiu és reconèixer i acceptar els diferents estats mentals per tal d’integrar-los. És el camí cap a l’autoacceptació. I, per tot això, hem de tenir en compte que un estat mental implica un grup de pautes neuronals transitòries però molt potents, que condicionen la nostra conducta.
 
Integració Temporal: es tracta d’aprendre a viure essent conscients de la fugacitat del temps; de la incertesa associada al fet de viure, de la no permanència i de la mort. S’ha d’acceptar la inseguretat, la manca de control sobre molts dels factors vitals.
 
Integració Interpersonal: es tracta d’aprendre sintonia, un estat resultat de centrar l’atenció en el món interior de l’altra persona. Fomenta la fortalesa emocional i la longevitat.
 
Integració Transpiracional: es tracta d’aprendre que formem part d’un tot que és més que nosaltres. Sentir aquesta connexió pot fer que ens impliquem en causes que ajudin als demés.
 
El treball sobre aquests 9 nivells d’integració ens conduirà cap al benestar emocional i a una vida plena i conscient.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Pere, avui fa 6 anys...

“Si la mort és una pregunta, nosaltres mirem de respondre-la pensant en la teva com a indicació de que hem d’acceptar el que ve, hem de fer el millor pels altres i hem d’intentar aprendre del que ens va passant. I, també, com ens recorda Maria Konnikova en el que ella anomena “El gran farol”, hem de fer com si, al final, tinguéssim prou força per fer-ho bé, el millor possible.” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/07/estimat-pere-avui-fa-5-anys.html “Tal dia com avui, dos dies abans de morir, els de pal·liatius van dir-te que la vida s'escolava del teu cos de manera definitiva... I vas enfonsar-te unes hores per tornar a renéixer amb més força per tal de poder despedir-te de tothom, de dir les darreres paraules, de tancar la teva història i la que havies compartit amb nosaltres... Vas donar les gràcies i vas dir que estaves molt content de la família, de cada un de nosaltres...” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/07/estimat-pere-ara-fa-3-anys.html “En Pere,