Passa al contingut principal

Practicar la gratitud

"Es tractaria d’escriure una vegada per setmana, per exemple, sobre tres o cinc coses per les que estem agraïts. Podem pensar en el que sabem fer bé, en el que ens agrada, en els objectius que hem aconseguit, en les persones que es preocupen per nosaltres o ens ajuden, etc. Una altra possibilitat seria reflexionar o meditar sobre cada un dels objectes de la nostra gratitud o expressar gratitud directament a una persona concreta (per exemple, a través d’una carta)."











Sonja Lyubomirsky, en el seu llibre "La ciencia de la felicidad", ens recorda que el 50% del nostre punt de partida en el nostre benestar és el resultat del nostre temperament, el 40% depèn directament de les nostres activitats, és a dir, de les nostres accions i només un 10% deriva de les nostres circumstàncies.

El nostre temperament té un efecte directe sobre, per exemple, el Sistema d’Exploració o Plaer (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2013/11/el-sistema-dexploracio-o-de-plaer.html), de manera que les persones optimistes mostren una major capacitat per tal d’activar-lo. No es tracta, només, de pensar de forma positiva, sinó que, sobretot, es tracta d’actuar en una direcció positiva, d’acord amb un pla d’acció basat en els nostres valors.

Sonja Lyubomirky, en el seu llibre, tracta del 40% que depèn directament de nosaltres i ens ofereix 12 activitats que es poden cultivar i que, en investigacions serioses, han provat la seva efectivitat a l'hora d'aconseguir una millora del benestar. 


La primera d’elles és la gratitud, és a dir, donar les gràcies per les coses que tenim (ja sigui a algú molt proper, de forma explícita, o en privat, en forma meditativa o en format de diari) o transmetre la nostra gratitud a alguna persona a la que mai haguem agraït tot el que hem rebut d’ella.


Ja havíem parlat de la importància de la gratitud en una entrada sobre Solomon (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2012/01/es-lempatia-la-porta-cap-lagraiment.html), en la que es proposava l’agraïment com l’emoció central d’una ètica emocional (d’una vida viscuda amb benestar emocional). Com explica Lyubomirsky, la gratitud és sorpresa, és agraïment, és mirar la part positiva d’un contratemps, és donar les gràcies pel que tens. És fruir, és no donar les coses per suposades, és centrar la mirada en el present. Per definició, la pràctica de la gratitud suposa estar present i apreciar la vida tal i com és i donar les gràcies pel que ha fet possible aquesta realitat.


Expressar gratitud causa la millora del nostre benestar i de la nostra salut física i mental, segurament pel fet que activa directament les estructures del nostre sistema de plaer. Cultivar una actitud d’agraïment augmenta la felicitat de vuit maneres:


1) Pensar amb gratitud ajuda a assaborir les experiències positives de la vida;

2) Expressar gratitud reforça l’autoestima per la via de desactivar l’hàbit de concentrar l’atenció en els fracassos;

3) La gratitud ens ajuda a afrontar l’estrès, gràcies a permetre una interpretació positiva dels moments problemàtics i a desactivar la tendència a recordar coses negatives. Expressar gratitud en els moments difícils, com podria ser el cas d’una malaltia o d’una pèrdua, pot ajudar a adaptar-se, a seguir endavant;

4) Expressar agraïment estimula el comportament moral positiu, fent més probable ajudar més als altres, per exemple;

5) La gratitud pot ajudar a establir nous vincles socials, a enfortir les relacions existents i a demostrar preocupació per les noves;

6) Expressar agraïment tendeix a inhibir la comparació social i l’enveja;

7) Practicar la gratitud és incompatible amb les emocions negatives i pot reduir o evitar sentiments com la ràbia, l’amargor i la cobdícia;

8) La gratitud, per altra banda, ens ajuda a superar  “l’adaptació hedonista (el màxim enemic del benestar), el fet que ens acostumem de seguida a les coses bones, deixant de fruir d’elles al cap de poc temps. El fet d’agrair les coses que ens van passant, sense donar-les per suposades, fa que les fem més presents i no ens hi acostumem tan fàcilment.


Per tal d’aconseguir tots aquests beneficis, Lyubomirsky proposa fer diferents activitats. Es tractaria d’escriure una vegada per setmana, per exemple, sobre tres o cinc coses per les que estem agraïts. Podem pensar en el que sabem fer bé, en el que ens agrada, en els objectius que hem aconseguit, en les persones que es preocupen per nosaltres o ens ajuden, etc. Una altra possibilitat seria reflexionar o meditar sobre cada un dels objectes de la nostra gratitud o expressar gratitud directament a una persona concreta (per exemple, a través d’una carta).


Totes les activitats que puguin suposar agraïment aconseguirien activar el que Elaine Fox anomena “cervell optimista”, obrint-nos al moment present i a emocions positives associades amb el Sistema de Plaer.


Bona pràctica!                           

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Pere, avui fa 6 anys...

“Si la mort és una pregunta, nosaltres mirem de respondre-la pensant en la teva com a indicació de que hem d’acceptar el que ve, hem de fer el millor pels altres i hem d’intentar aprendre del que ens va passant. I, també, com ens recorda Maria Konnikova en el que ella anomena “El gran farol”, hem de fer com si, al final, tinguéssim prou força per fer-ho bé, el millor possible.” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/07/estimat-pere-avui-fa-5-anys.html “Tal dia com avui, dos dies abans de morir, els de pal·liatius van dir-te que la vida s'escolava del teu cos de manera definitiva... I vas enfonsar-te unes hores per tornar a renéixer amb més força per tal de poder despedir-te de tothom, de dir les darreres paraules, de tancar la teva història i la que havies compartit amb nosaltres... Vas donar les gràcies i vas dir que estaves molt content de la família, de cada un de nosaltres...” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/07/estimat-pere-ara-fa-3-anys.html “En Pere,