Passa al contingut principal

Una vida amb sentit, una vida amb passió



Oliver Sacks és un dels neuròlegs més famosos del món. A més, ha escrit tota una sèrie de llibres que s’han convertit en best-sellers, gairebé tots sobre casos relacionats amb els seus estudis. No podeu perdre l’oportunitat, per exemple, de llegir “El hombre que confundió a su mujer con un sombrero” o “Un antropólogo en Marte”. Però avui és el protagonista d’aquesta entrada perquè l’altra dia va aparèixer un article preciós en el que celebra el seu 80 aniversari (vegeu “El País” del 13 de juliol).

Determinades persones actuen com a models de vida. Ens mostren maneres de viure que ens fan veure que podem anar més enllà. En aquest cas, la carta d’Oliver Sacks n’és tot un exemple. És la carta d’una persona que, a punt dels 80, fa balanç de la seva vida i el primer que troba és agraïment: per tot el que ha viscut, per tot el que ha fet, pels amics, pels col·legues, pels lectors. Li sap greu haver perdut temps, seguir essent massa tímid, no parlar més que la seva llengua i no haver experimentat més cultures.

Sacks creu que continuem vius en la vida dels altres. Ell encara recorda a altres autors, als seus pares i a antics pacients. Celebra haver estimat. Sap que és un privilegiat per la seva condició física i, encara que veu que les seves reaccions són lentes i la seva energia s’ha d’administrar estratègicament, demana un poc de sort per tal de poder viure uns anys més i poder fer el que considera les dues coses més importants de la vida: treballar i estimar.

Sacks recorda els 80 anys del seu pare, viscuts com una ampliació de la vida i de la perspectiva mental. Després de tota una vida de dalts i baixos, una persona és més conscient de que tot passa. I de la bellesa. I de la llibertat guanyada quan ens alliberem de necessitats artificioses. Sacks demostra tenir satisfetes les necessitats psicològiques bàsiques: autonomia (tenir iniciativa personal), competència (interactuar de forma efectiva amb el que ens envolta) i relacions personals (sentir-se connectats de forma significativa amb els altres).

I, sobretot, el que traspua l’escrit de Sacks és passió, una passió en el sentit harmoniós, una passió que el porta a treballar infatigablement i a aconseguir l’excel·lència. Llegir Sacks és llegir a una persona oberta i entusiasmada pel que li queda per aprendre. La passió de Sacks no és obsessiva, ni es basa en els guanys que se’n puguin derivar del que faci. La passió de Sacks és harmoniosa, es basa en metes que es centren en l’augment de destresa, en el seu cas en entendre com funcionem, com el cervell fa el que fa i ens condueix allà on ens condueix.

Robert Vallerand, un psicòleg canadenc que es dedica a estudiar la passió, assenyala en un article que quan és harmoniosa la passió proporciona un augment de les emocions positives i dels sentiments de flux, més benestar psicològic, una millor salut física, relacions personals més profundes i satisfactòries i una millora en el rendiment. La celebració dels seus 80 anys demostren que Sacks és un gran exemple del resultat de viure una vida amb sentit, entrega i passió.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Pere, avui fa 6 anys...

“Si la mort és una pregunta, nosaltres mirem de respondre-la pensant en la teva com a indicació de que hem d’acceptar el que ve, hem de fer el millor pels altres i hem d’intentar aprendre del que ens va passant. I, també, com ens recorda Maria Konnikova en el que ella anomena “El gran farol”, hem de fer com si, al final, tinguéssim prou força per fer-ho bé, el millor possible.” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/07/estimat-pere-avui-fa-5-anys.html “Tal dia com avui, dos dies abans de morir, els de pal·liatius van dir-te que la vida s'escolava del teu cos de manera definitiva... I vas enfonsar-te unes hores per tornar a renéixer amb més força per tal de poder despedir-te de tothom, de dir les darreres paraules, de tancar la teva història i la que havies compartit amb nosaltres... Vas donar les gràcies i vas dir que estaves molt content de la família, de cada un de nosaltres...” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/07/estimat-pere-ara-fa-3-anys.html “En Pere,