Passa al contingut principal

Sis eines per incrementar les emocions positives (I)

Resultat d'imatges de positive emotions

Fredrickson en el seu llibre “Positivity” arriba al que ella anomena les Eines per a la Positivitat, activitats que podem programar per tal d’augmentar les nostres emocions positives. A partir dels estudis esmentats en el llibre i gràcies a experiments en els que es mesurava la seva efectivitat, Fredrickson ens condueix cap a la possibilitat de millorar el nostre benestar emocional.

Les eines proposades són:
  • Eina 1: ser obert. L’obertura al moment present ens permet viure el que està passant “ara i aquí”. Suposa practicar la consciència i l’acceptació del que passa, en la línia de totes aquelles disciplines que ens proposen obrir-nos a les coses “tal com són”. Un dels exemples seria caminar de forma conscient, exercici que s’usa per tal de treballar la consciència plena o mindfulness.
  • Eina 2: crear connexions d’alta qualitat. Les relacions són un pilar del benestar emocional. Tenir bones relacions prediu coses com el nivell de salut física i mental de les persones. Les relacions formen part de la nostra naturalesa, són una motivació bàsica, les necessitem per viure, les necessita el nostre cervell per activar-se, per calibrar-se i per funcionar amb normalitat. Fredrickson ens proposa quatre formes per tal de millorar la qualitat de les nostres relacions:
    1. Implicar-se de forma respectuosa. Hem de saber respectar als altres, les seves idees, encara que siguin diferents de les nostres. El respecte suposa intentar entendre la posició dels altres, acceptant les seves necessitats.
    2. Donar suport al que l’altra persona fa. Hem d’aprendre a ajudar als altres a aconseguir els seus objectius, encara que només sigui en forma d’ànims.
    3. Confiar. La confiança genera confiança. La desconfiança genera desconfiança.
    4. Jugar. Establir formes de passar-ho bé, compartint moments divertits o de joc és fonamental per tal de mantenir un clima positiu i obert en les relacions. 
    Fredrickson presenta com a objectiu intentar millorar les connexions amb tota persona amb la que tinguem contacte, actuant com si fóssim extravertits.
    • Eina 3: cultivar l’amabilitat. El fet de tenir una actitud amable és un gran predictor del nivell de positivitat d’una persona. Els estudis indiquen que la millor manera d’incrementar aquest nivell consistiria en dedicar un dia per setmana a fer uns cinc actes d’amabilitat cap als altres.
    • Eina 4: saber distreure’s. La capacitat de distreure’s està relacionada amb el control del contingut mental i aquest, per la seva banda, amb la facilitat per fugir dels pensaments negatius sobre un tema que ens preocupa. Per això, es proposa fer una llista amb dos apartats: un de distraccions saludables i un altre de distraccions que no són saludables (per exemple, aquí hi trobaríem coses com l’alcohol, un excés de “pantalla”, el menjar excessiu, etc.). Es tractaria d’incrementar les distraccions saludables i d’assegurar-se que es poden fer en diferents ambients (a casa, a fora, quan conduïm, etc.).
    • Eina 5: contrarestar els pensaments negatius. Els pensaments negatius són un dels grans enemics del benestar. El que fan és deixar-nos centrats en activitats que fan créixer el malestar. Un dels exercicis més contrastats a l’hora de contrarestar-los, derivat de la Teràpia Cognitiva, és el de les targes: es tracta d’agafar una sèrie de petites targes i en cada una d’elles anotar-hi un pensament negatiu; cada vegada que en mirem una d’elles, hem d’intentar replicar a les afirmacions que es fan, posant en dubte la seva veracitat.
    • Eina 6: contactar amb la natura. La natura, el contacte amb el verd (arbres, camps, etc.)  i el blau (rius, fonts, la mar, etc.) dels paisatges, és una font demostrada de benestar. El que es proposa és que cada persona identifiqui una dotzena de llocs als que pugui accedir en qüestió de minuts, per tal de passar-hi cada dia una estoneta.

    Comentaris

    Entrades populars d'aquest blog

    Les fortaleses personals

    Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

    7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

    Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

    Estimat Pere, avui fa 6 anys...

    “Si la mort és una pregunta, nosaltres mirem de respondre-la pensant en la teva com a indicació de que hem d’acceptar el que ve, hem de fer el millor pels altres i hem d’intentar aprendre del que ens va passant. I, també, com ens recorda Maria Konnikova en el que ella anomena “El gran farol”, hem de fer com si, al final, tinguéssim prou força per fer-ho bé, el millor possible.” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/07/estimat-pere-avui-fa-5-anys.html “Tal dia com avui, dos dies abans de morir, els de pal·liatius van dir-te que la vida s'escolava del teu cos de manera definitiva... I vas enfonsar-te unes hores per tornar a renéixer amb més força per tal de poder despedir-te de tothom, de dir les darreres paraules, de tancar la teva història i la que havies compartit amb nosaltres... Vas donar les gràcies i vas dir que estaves molt content de la família, de cada un de nosaltres...” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/07/estimat-pere-ara-fa-3-anys.html “En Pere,